
Legemiddelkurs for sykehjemsleger
SKIL har utviklet et eget kurs for sykehjemsleger om riktig legemiddelbruk. Det er et stort overforbruk av legemidler blant skrøpelige eldre.
Pasienter i norske sykehjem får gjennomsnittlig 8 eller 9 faste medikamenter. Bivirkninger og interaksjoner er en betydelig risiko. Kunnskapen om nytten av medisiner til eldre og skrøpelige er mangelfull. Samtidig kan seponering og nedtrapping møte motstand hos personale, pasienter og pårørende. Det er ikke alltid enkelt å avslutte behandling som er startet på sykehus.
Nytt kurs
SKIL-kurset Bedre legemiddelbruk i sykehjem støtter systematisk gjennomgang av pasientenes legemidler, og gir anledning til diskusjon av forskjeller i forskrivning på deltakernes avdelinger. Kurset tar opp risikoforhold ved bruk av mange medisiner (polyfarmasi) hos eldre og skrøpelige, og går nøye inn på legemiddelgjennomgang, dialog med personale på sykehjem og pårørende. Kurset er laget for sykehjemsleger. Fastleger med ansvar for mange skrøpelige og eldre pasienter vil også ha stor nytte av kurset.
Gjennom kurset er det lagt opp til at legemiddelgjennomgang gjennomføres på avdelingen. Erfaringer og resultater registreres og diskuteres i gruppen. I gruppemøtene kan legene også drøfte erfaringer med endringsarbeid, diskusjon om pasientlister og beskrevne eksempler.
I dette kurset går du blant annet gjennom:
- Systematikken i og samarbeid om legemiddelgjennomgang.
- Polyfarmasi, endret farmakokinetikk og -dynamikk hos eldre.
- Særlige risikolegemidler.
- DOAK, warfarin (Marevan) og platehemmere.
- Forsiktighetsregler og risikovurderinger.
Kurset er lagt opp etter SKIL-modellen. Erfarne sykehjemsklinikere og farmakologisk ekspertise har deltatt i utarbeidelsen. Kurset er en omarbeidet versjon av kurset Bedre legemiddelbruk i allmennpraksis.