Verktøykasse for legene
Her har vi samlet nyttige artikler om vanedannende legemidler
I møte med pasienter hvor det er aktuelt å starte opp med vanedannende medisiner, eller hvor det er ønskelig å trappe ned, er det mange problemstillinger å adressere.
I møte med pasienter hvor det er aktuelt å starte opp med vanedannende medisiner, eller hvor det er ønskelig å trappe ned, er det mange problemstillinger å adressere.
På Helsedirektoratets nettsider finnes den Nasjonale veilederen om vanedannende legemidler. Nederst på siden finnes pasientinformasjon og verktøy.
Det er også mye informasjon på den nasjonale faglige retningslinjen om avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler
For å komme i posisjon, og få hjelp til utfordringer og muligheter kommunikasjon kan gi, er ferdigheter innen for eksempel motiverende intervju nyttig. Helsedirektoratet presenterer her en kortversjon som kan være til hjelp.
Faggruppen for klinisk kommunikasjon i Norsk forening for allmennmedisin har dessuten laget en håndbok knyttet til pasientsentrert tilnærming. Denne kan også bidra til mer kunnskapsbasert kommunikasjon med pasienter.
Langvarige smerter kan være svært ødeleggende for pasienter uavhengig av om det er fysisk eller emosjonell smerte. Symptomtrykket og funksjonsutfordringene kan være store. I økende grad anbefales ikke-medikamentelle tiltak fremfor medikamentell smertestillende behandling. Mestringsorientert behandling, hvor utforsking av vedlikeholdende og forsterkende faktorer, og dermed avdekking av kompleksiteten, kan være til hjelp. Nomed er en fagkilde med ytterligere informasjon om dette.
Helse Bergen har publisert Lommerus, som også kan være et oppslagsverk for leger utenfor sykehus.
Hvis du foretrekker lesestoff i form av en bok har Bramness og Vøyvik gitt ut Rasjonell bruk av angst- og sovemedisiner. Et bokutdrag finnes her.
Dersom du ønsker å lære mer om vanedannende legemidler; oppdatert kunnskap om indikasjoner, kontraindikasjoner, og sjekklister som kan benyttes før, etter og underveis i forskrivning av vanedannende medisin, kan det kliniske emnekurset som tilbys av SKIL være aktuelt.
Vi håper du med disse hjelpemidlene opplever at det blir lettere å hjelpe pasientene dine.
Det finnes mange flere gode kilder og læreverk, denne listen er langt fra uttømmende. Vi ønsker deg lykke til i det kliniske landskapet som er utfordrende, interessant og lærerikt på samme tid.